Dr. Edward Bach, doma iz Anglije, je živel med leti 1886 in 1936. Po poklicu je bil zdravnik, ki je v zadnjih letih življenja opustil zdravniško prakso in postal zeliščar. Zapustil nam je popoln sistem 38. cvetnih esenc, ki pokrivajo vsa čustvena stanja človeka. Zapisal je: ” Pred vsako boleznijo obstaja negativno duševno stanje. Če bi lahko osebnost ravnala v popolnem soglasju z dušo, ki je del večje enosti, bi človek živel v popolni harmoniji.”

Cvetne esence imajo tako najmanj 80 letno tradicijo uspešnega učinkovanja, najmanj zato, ker so cvetlice mnogo starejše kot človeštvo in so gotovo bile uporabljane kot cvetlične kopeli že mnogo prej. Bach je bil izredno tenkočutna oseba, ki je poslušala vodstvo višjega jaza. S svojim predanim delom skozi celo življenje ga je vodilo v naravo poiskat resnična zdravila.

Cvetne esence so v prvi vrsti namenjene harmoniziranju čustev, preko tega pa vplivamo na fizično telo, da se lažje samo zdravi. Dobro je, da se zavedamo svojega počutja, ker si tako lahko hitro pomagamo, preden se razvije bolezensko stanje.

Vplivajo na naše počutje – energijo – čustva in duševnost. Pomagajo pri potlačenih čustvih, tesnobi, depresiji, jezi, odvisnosti, koncentraciji, nespečnosti, samozavesti, strahu, nočnih morah, preobčutljivosti, motivaciji, prepoznavanju svoje volje in poslanstva. Pravzaprav povsod kjer čutimo, da nekaj ni prav.

Narejene so preprosto, cvetovi pustijo svoj odtis v studenčni vodi, potem pa informacijo konzerviramo z alkoholom. Jemljemo jih v obliki kapljic pomešanih z vodo. Cvetne esence se dobro družijo med seboj, tako jih lahko jemljemo več hkrati, toliko časa kot čutimo, da je potrebno. Jemlje jih lahko vsak, celo domače živali in rastline. Nimajo stranskih učinkov in poleg esenc lahko jemljemo tudi druga zdravila.

Kako cvetne esence delujejo? Kar je najlepše pri Bachovi cvetni terapiji je, da pri vsakem delujejo po svoje. Gre za to, da je energija ujeta v vodo, ki se potem združi z našim energijskim sistemom in zato ne moremo predvideti kako se bo to razvijalo pri posamezniku. V splošnem so trije scenariji;

  • kmalu po začetku jemanja začutimo olajšanje in stanje se kar nekaj časa samo izboljšuje, potem ostane na enaki ravni, naenkrat upade na začetno raven, se zopet dvigne na optimalno in nekaj časa niha, dokler se popolnoma ne umiri in čutimo ravnovesje;
  • kmalu po začetku jemanja se stanje še poslabša in tako ostane nekaj dni ali tednov, po začetni krizi se stanje naenkrat drastično izboljša, še nekaj časa niha in se potem umiri v ravnovesni legi, v optimalnem počutju;
  • nekateri na čustvenem nivoju ne zaznajo prav dosti, opazijo pa močne uvide na duševnem nivoju;

Pomembno je, da pri drugem scenariju ne opustimo cvetne terapije, temveč si jo malo prilagodimo, tako da zmanjšamo število kapljic in pogostost jemanja, po potrebi tudi pokličemo svetovalca. Ti negativni občutki so znak, da se je začel proces čiščenja na čustvenem in duševnem nivoju, brez sprejemanja teh občutkov se pravo zdravljenje ne more zgoditi. Prav to je čudovito pri cvetni terapiji, da pravzaprav sami predihamo svoja čustvena stanja in tako ozavestimo prezrte zadeve, da lahko naprej ravnamo sveže in nismo večno ujeti v ponavljanje enakih vzorcev. Tu vidimo, da cvetna terapija ni odvzemanje simptomov, temveč aktivno, zdravo preobražanje.

Še nekaj je pomembno za tiste, ki cvetne esence jemljejo že dlje časa, morda ugotovijo, da po nekem obdobju ne delujejo več. Takrat je potrebno dobro pogledati v sebe, ker je morda čas, da v svojem delovanju naredimo konkretne korake naprej. Čisto iskreno, če živimo polno kar se da, v stanju sprejemanja, nas lastna zavest, ki je del prasile nahrani z vsem kar potrebujemo in še več.

Svoja čustvena stanja včasih res težko definiramo, pogosto se nam zdi, da potrebujemo polovico cvetov iz seznama. Zavod PraNa nudi kvalitetno svetovanje za izbiro cvetnih esenc. Svetovanje lahko opravimo po telefonu ali v živo. Toplo vabljeni.